Hällefors kommuns logotyp
engelsk
Finsk

Skolelever serveras gråärta till lunch – bidrar till forskning

gråärta

Gråärtan är en av våra äldsta kulturväxter och har odlats länge och på många platser i Sverige. Den har positiva miljöegenskaper genom en god förmåga att anpassa sig i förändrade klimat och en stark motståndskraft mot nya sjukdomar. Gråärtan innehåller också tanniner, vilket bidrar till en starkare smak och en karaktärsfull nötighet och kryddighet. Foto: Magnus Westling.

Under vecka 10 deltar elever vid fem skolor i Örebro län i ett samarbete om hållbar mat. Media hälsas välkomna till en pressträff vid Karlsängsskolan i Nora den 7 mars klockan 10, där eleverna ska serveras filodegsrullar av gråärta till lunch.

”Hållbar offentlig gastronomi och gråärtans återkomst” är ett samarbete mellan Restaurang- och hotellhögskolan, Örebro universitet, Alfred Nobel Science Park, Hällefors kommun och Hälleforsföretaget DelMat. Syftet är att utveckla klimatsmarta, gastronomiskt intressanta och näringsriktiga måltider.

Redan 2016 gjordes ett första försök med att undersöka gråärtans gastronomiska potential, då i form av gråärtsburgare med grönkål, syrad grädde och pepparrot som serverades till elever vid Klockarhagsskolan i Hällefors. 66 procent av eleverna svarade då att de tyckte om gråärtsburgaren, medan 11 procent inte gillade den.

Tack vare responsen från eleverna har produkten utvecklats vidare tillsammans med bland annat företaget DelMat i Hällefors. När projektet nu går in i nästa skede har fem skolor i norra Örebro län valts ut för provsmakning. Det handlar om Klockarhagsskolan och Grythyttans skola i Hällefors kommun, Lindeskolan i Lindesberg, Kyrkbacksskolan i Ljusnarsbergs kommun och Karlsängsskolan i Nora.

Eleverna kommer att serveras vegetariska filodegsrullar, som baseras på gråärta med nordiska, fylliga, milda och nötiga smaker. Gråärta är en råvara som har odlats länge och på många platser i Sverige.

Elevernas synpunkter kommer sedan att ligga till grund för en vidareutveckling av produkten. Svaren kommer att publiceras i en vetenskaplig artikel som handlar om gråärtans gastronomiska potential och om att använda gråärtor som utgångspunkt inom receptutveckling. Studien är även en del i Grythyttan-doktoranden Magnus Westlings avhandling, som handlar om hur en odlad mångfald med dess smakrikedom kan utveckla den nordiska gastronomin.

– Gråärtan har en stor gastronomisk potential som vi vill ta vara på och utveckla, säger Magnus Westling.

Kontaktpersoner:

Annika Grälls, profilområdesansvarig Mat och måltid, Alfred Nobel Science Park: annika@alfrednobelsp.se, 076-845 75 55

Magnus Westling, doktorand, Örebro universitet: magnus.westling@oru.se, 076-05 42 735

Stefan Lahti, måltidschef, Hällefors kommun: stefan.lahti@hellefors.se, 0591-641 47

Sofia Nelson, marknads- och säljkoordinator, Delmat: sofia.nelson@delmat.se, 070-851 85 86

Hällefors kommun, Sikforsvägen 15, 712 83 Hällefors | 0591-641 00 | org.nr: 212000-1942 | kommun@hellefors.se