Välkommen till
Hällefors Grythyttan
Varför flytta till Hällefors Grythyttan
Få en finare utsikt från hemmakontoret, slipp trängseln i kollektivtrafiken, koppla av i något av kommunens 32 naturreservat. Det finns lika många anledningar att bo i Hällefors-Grythyttan som det finns hälleforsare.
Oavsett om du är en erfaren friluftsmänniska eller en naturnovis kommer Hällefors-Grythyttan att ha en upplevelse för dig. Här finns det gott om plats för alla att hitta sitt eget svampställe eller fiskevatten, lyssna på det rika fågellivet eller bara njuta av tystnaden.
Besök Sveriges äldsta folkpark eller åk till en badplats som du säkert får ha för dig själv. För den som hellre vill ha sällskap erbjuder Hällefors-Grythyttans rika föreningsliv många naturnära aktiviteter så att du aldrig behöver känna dig ensam i Bergslagens djupa skogar.
Hällefors-Grythyttan har en mångsidig natur med inslag som den trollbindande Svartälven och unika Knuthöjdsmossen där smålommen har sin häckningsplats. Med sina över 400 sjöar är Hällefors den absolut sjötätaste kommunen i Örebro län, hela 16 % utgörs av vatten.
Jobba och bo i Hällefors Grythyttan
Tysta skogspromenader, fisketurer och stora ytor för barn att leka på, frisk luft, odling, skidspår och lugna badstränder. I Hällefors-Grythyttan finns det mycket som kan berika livet och ger mer fokus i arbetet.
Möjligheten att jobba hemifrån har öppnat upp sig på många arbetsplatser och väljer du att göra det från Hällefors-Grythyttan kan du bo både större och billigare än i en storstad.
Hällefors
I Hällefors centrum finns alla bekvämligheter på promenadavstånd – bland annat livsmedelsbutiker, systembolag, vårdcentral, äldreboende, grundskola och gymnasium.
I Hällefors finns folkhögskola och kulturskola med inriktning på bland annat design och konstnärligt skapande.
Det är nära till allting, fast vi bor ute på landet har jag tio minuter till jobbet.
Karin Frenander Lake tycker att Hällefors-Grythyttan är perfekt för den som vill bo ute i naturen men ändå inte i obygd.
Grythyttan
Mellan sjöarna Sörälgen och Torrvarpen knappt tio kilometer från Hällefors centrum ligger Grythyttan där du bland annat hittar restauranger, fritidshem, livsmedelsbutik, café och den välrenommerade hotell- och restauranghögskolan i Måltidens Hus.
Tio minuter från Grythyttan ligger den välkända kur- och brunnsorten Loka Brunn, med rötter från tidigt 1700-tal, som erbjuder goda möjligheter att hålla konferenser även i en större skala.
Det känns lite som att Grythyttan är mycket familj, fast jag inte har min familj här.
Selinda Fellman flyttade till Grythyttan för att plugga men stannade kvar och växte som person.
Hjulsjö
Natursköna Hjulsjö passar den som söker en komplett landetkänsla men ändå vill ha nära till bekvämligheterna i Hällefors centrum som ligger 20 kilometer bort.
Här kan du bland annat köpa prisbelönt bröd på Hjulsjö 103 eller testa på MTB-cykling.
Lite drygt två kilometer sydost om Hjulsjö ligger byn Södra hyttan där ett gammalt hyttområde förvandlats till ett veritabelt kulturcentrum. Hyttområdet ägs och drivs av en ideell förening bildad 1999 i syfte att bevara och underhålla området. Här hittar man bland annat ett galleri, ett café, ett ullcenter, ett spa och Skandinaviens största bokloppis. Här finns också Kulturarenan, en plats för sommarspel, teater, spelmansstämmor med mera.
Det är ju väldigt skönt att bo på en lugn plats om man arbetar med någonting som kräver mycket av en.
Märta Westlings bageri Hjulsjö 103 bygger på samarbeten med lokala producenter.
Bredsjö
Strax nordväst om Hjulsjö finns Bredsjö med Bredsjö Mjölkfår och Ostcafé vars egenproducerade ostar och läckra måltider drar besökare från hela landet. Bredsjö Mjölkfår utsågs 2019 till Årets matentreprenör i Örebro län.
Bredsjö är en gammal bruksort med järnbruk. Bredsjö hytta och hammarsmedjan Bredsjö hammare anlas på 1670-talet. I slutet av 1800-talet fanns det både masugn, lancashiresmedja och klensmedja och Bredsjö hytta ägde även gruvor i trakten. Hyttan lades ner i början av 60-talet och masugnsbyggnaden är idag riven men vissa andra byggnader som låg i anslutning till hyttan finns kvar.
Det finns väldigt mycket plats för driftiga människor.
Paret Sara Staffare och Carl Johan Granqvist driver Bredsjö Mjölkfår och tycker att det finns stora möjligheter i Bredsjö för den som är kreativ och vill göra någonting eget.
I Hällefors-Grythyttan finns över 400 sjöar som inbjuder till fiske, bad och båtturer och fler än 30 naturreservat där de flesta har tydligt utmärkta vandringsleder och rastplatser med vindskydd.
Geografiskt läge
Hällefors Grythyttan ligger i hjärtat av vackra Bergslagen i nordvästra Västmanland och gränsar till Dalarna i norr och Värmland i väster. Hällefors kommun hör till Örebro län.
Gränskommuner är, medurs från norr till väster – Ludvika, Ljusnarsberg (Kopparberg), Lindesberg, Nora, Karlskoga, Storfors och Filipstad.
Här är det nära till både natur och till större orter: 7,5 mil till Örebro och 9,5 mil till Karlstad.
- Hällefors–Sikfors: 4,8 kilometer
- Hällefors–Bredsjö: 15,4 kilometer
- Hällefors–Hjulsjö: 17,2 kilometer
- Hällefors–Loka: 23,5 kilometer
- Grythyttan–Loka: 13,5 kilometer
- Bredsjö–Hjulsjö: 6,1 kilometer
Kommunikationer
Vanligaste sättet att ta sig till Hällefors Grythyttan är med egen bil eller buss, men det finns även tågförbindelse från Göteborg, Falun och Kristinehamn. Bilresan till Stockholm tar cirka 3 timmar och 15 minuter via antingen E18 eller E20. Det är också smidigt att ta bussen till Örebro och fortsätta med tåg till Stockholm – du tar dig från Hällefors Resecentrum till Stockholms Central på cirka 3,5 timme.
Bussresan till eller från Örebro tar ca 1 timme och 10 minuter med expressbussen och cirka 1 timme och 45 minuter med bussen som går via Nora. Busstrafiken i regionen sker i regi av Länstrafiken Örebro förutom bussarna till Filipstad och Karlstad som sköts av Värmlandstrafik.
10 kilometer från Hällefors Centrum finns en natur vars mångfald få får uppleva.
Visste du att...
…det finns en hundras som heter Hälleforshunden? Hälleforshunden är en slitstark och närmast outtröttlig älghund med blodslinjer från bland annat ryska slädhundar. En ren jakthund: Hårdför i skogen, lojal och samarbetsvillig. ”Hälleforsaren” blev godkänd som egen ras våren 2000.
…det bor cirka 7 000 personer i Hällefors Grythyttan.
…kommunen är lite drygt 1 150 kvadratkilometer eller 115 000 hektar till ytan.
… en av Sveriges främsta längdskidåkare under slutet av 80-talet och början av 90-talet, Torgny Mogren, är född och uppvuxen i Hällefors. Torgny skidade hem ett OS-guld och nio VM-medaljer: fyra guld, tre silver och två brons. Torgny har tränat många kilometer i skidspåren runt motionsanläggningen Hurtigtorpet i Hällefors.
…Måltidens hus i Norden ursprungligen var Sverige utställningspaviljong vid världsutställningen i Sevilla 1992. Året efter flyttades den till Grythyttan där den nu är ett centrum för mat, dryck och måltidens form.
…fröet till det som skulle bli Grythyttans Stålmöbler såddes när familjen Lindqvist i Gryhyttan 1895 började tillverka hästskor.
…Lars Arvidson, en av de ledande diskuskastarna i Sverige under 50-talet flyttade till Hällefors 1953, 23 år gammal. Från 1951 till 1960 intog han prispallen i alla SM och vann fyra guld, två silver och fyra brons. Han tävlade först för Örebro SK och från 1955 för Hällefors AIF. Lars bodde kvar i Hällefors till sin bortgång 2019.
…i skogarna runt Hällefors Grythyttan har de fem stora siktats. De fem stora är en populär benämning på Sveriges fem största rovdjursarter: björn, varg, lo, järv och kungsörn.
…i Grythyttan finns vintillverkning – Grythyttan Vin framställer naturliga bärviner av bär, frukt och björksav.
…2020 var medelpriset för en villa i Hällefors Grythyttan 550 000 kr. För medelpriset för en villa i Stockholm får du 14 villor i Hällefors Grythyttan.
…snitthälleforsaren cyklar till jobbet på mindre än 20 minuter per dag. En stockholmare spenderar nästan tre gånger så lång tid i bil. Det betyder att du tjänar in två veckor varje år i restid till och från jobbet i Hällefors Grythyttan.
…med över 400 sjöar är Hällefors den absolut sjötätaste kommunen i Örebro län, hela 16 % utgörs av vatten.
…Krokbornsparken är Sveriges äldsta folkpark. Parken började anläggas av ägaren till Hellefors bruk bergsrådet Detlof Heijkenskiöld den yngre år 1796 som en folk- och nöjespark för de anställda. Parken ligger naturskönt i skogen på en halvö i Svartälven och nås i öster via landvägen och i väster via en gångbro. Krokbornsparken byggnadsminnesförklarades år 1996 och är Sveriges första lagskyddade parkanläggning.
…Centralt i Hällefors finns ett 50-talsmuseum i två lägenheter. Se hur en arbetarbostad och en modern, designinredd lägenhet kunde se ut i slutet av 50-talet.
…i Millesparken, en barockpark i fransk och engelsk stil i Hällefors, finns den största samlingen av Carl Milles verk näst hans museum i Stockholm. Det finns ytterligare fyra konstutsmyckade bostadsområden och i Krokbornsparken ligger Barnens skulpturpark.
…Charlotta Heijkensköld, dotter till bergsrådet Detlof Heijkenskiöld den yngre, skapade i början av 1800-talet på faderns initiativ en sockendräkt – Hälleforsdräkten – till lyxens hämmande och den sociala utjämningens fromma. Bygdens kvinnor uppmanades att väva och sy sin egen dräkt. En tid fungerade Hälleforsdräkten som Krokbornsparkens serveringsdräkt.
…Grythyttans Gästgivaregård – Gästis i folkmun – grundades år 1641. Året innan byggdes det på order av drottning Kristina en landsväg mellan Örebro och Hällefors där det uppförts ett silverbruk. Drottningen befallde att det längs vägen skulle anläggas gästgivargårdar och krogar.
…Hjulsjö 103 – surdegsbageri, kafferosteri, gårdskafé och butik – 2019 vann guld i SM i Mathantverk för sitt surdegsbröd med råg, 2020 tog de hem ett brons för sitt valnötsbröd och ett silver för sin gräddkola med havssalt.
…Charlotta Larsson, en av Sveriges mest framträdande lírico spinto-sopraner som sjungit vid alla ledande scener i Skandinavien, som Kungliga Operan, Malmö Opera, Den Norske Opera, Det Kongelige Teater och Göteborgsoperan, är född, uppvuxen och bosatt i Hällefors. 2012 fick Charlotta kungens medalj Litteris et Artibus för sina framstående konstnärliga insatser.
…i Hällefors centrum finns en klassisk tombolakiosk från 50-talet. Kiosken uppfördes ursprungligen av bandyklubben HBK och idrottsföreningen HAIF och renoverades 2020 till sin fornstora glans av Günther Heydorn från Korpen i Hällefors. Tombolakiosken drivs nu av Korpen.
…Silverleden är en cirka sex mil lång vandringsled som utgår från och har mål vid motionsanläggningen Hurtigtorpet i Hällefors. Längs leden finns flera rastplatser med antingen vindskydd eller bord och bänkar. Det finns också flera fina utsiktspunkter.
…på Hellefors herrgård ingår alltid kvällsmat i rumspriset? Herrgården uppfördes 1782 för ägaren till Hellefors bruk. bergsrådet Detlof Heijkenskiöld den yngre, och hans familj. Herrgården ligger centralt i Hällefors men ändå avskilt mellan en liten skog och Svartälven. Idag drivs herrgården i privat regi som hotell och konferensanläggning.
…trakten runt Helleforsen var ödemark med svårtillgänglig urskog ända till slutet av 1500-talet då det började komma nybyggare österifrån från Finland. Den förste nybyggare man känner till var Simon i Sången.
>> Hällefors Grythyttans historia
…kurortsverksamheten i Loka Brunn startade år 1720 men den var sedan länge en känd hälsokälla. Kurorten blev snabbt populär, särskilt bland svenska kungligheter, och under 1700- och 1800-talet blev Loka Brunn ett eget lite samhälle mellan sjöarna Norra och Södra Loken med bland annat kyrka, lasarett och häkte. Idag är Loka Brunn ett populärt hotell och spa samt konferensanläggning.
…Lokavattnet kommer från Loka Brunn? Från Loka Brunn till Hellefors Bryggeri går en 17 kilometer lång vattenledning över berg och i sandiga åsar, genom sjöar och våtmarker. Hellefors Bryggeri grundades på 1930-talet och var ett familjeföretag fram till 2008 när det köptes av Spendrups Bryggeri.
… I Grythyttan har Cornelissällskapet en lokalavdelning. Där finns också restaurangen och muséet Cornelis.
…det har brutits skiffer för takanläggning i Gryhyttan sedan slutet av 1700-talet. Det är därför det finns så många skiffertak där. Ett av skifferbrotten ligger alldeles utanför Grythyttan på vägen till Loka Brunn. Det finns också ett gammalt nedlagd skifferbrott som är populärt bland dykare.