Hällefors kommuns logotyp
engelsk
Finsk

Låneregler

Lånekortet är gratis

Det kostar inget att skaffa lånekort, men du behöver visa ett ID-kort. Lånekortet är en personlig värdehandling. Det innebär att du är ansvarig för allt som lånas på kortet. När du får ett lånekort registreras du i bibliotekets låntagarregister.

Barn och unga under 18 år behöver målsmans underskrift. Målsman ansvarar också för lånen. Glöm inte att säga till om du har förlorat ditt lånekort eller ändrat namn, adress eller telefonnummer. Har du förlorat ditt lånekort kan du köpa ett nytt för 10 kronor. Barn får ett nytt kort gratis.

Lånetid

Lånetiden för böcker är normalt fyra veckor. Reserverade böcker och tidskrifter har kortare lånetid, 14 dagar.

Om en bok inte är reserverad kan du låna om den högst två gånger. Du kan själv låna om på bibliotekets webb genom att logga in på Mina sidor med ditt lånekortsnummer och din PIN-kod.

Det går också bra att ringa eller besöka biblioteket.

Om boken är utlånad kan du ställa dig i kö

Om du vill låna en bok som är utlånad kan du reservera den. Vi kan hjälpa dig med det på biblioteket eller så kan du göra det själv genom att logga in med ditt lånekortsnummer och din PIN-kod. När boken kommit får du ett meddelande via SMS, e-post eller brev. Att reservera en bok kostar inget.

Reserverade böcker ska hämtas inom en vecka.

Lämnar du tillbaka ditt lån för sent får du betala förseningsavgift

Biblioteket tar ut förseningsavgifter för lån som lämnas tillbaka för sent. Avgiften är 5 kr/bok och påbörjad vecka. Detta gäller också fjärrlån. Barn under 18 år behöver inte betala någon förseningsavgift.

Du får en påminnelse när lånetiden gått ut

Har du inte lämnat tillbaka dina lån när lånetiden gått ut skickar biblioteket två påminnelser. Lämnar du ändå inte tillbaka dina lån, så skickar vi en räkning.

Borttappad eller förstörd media

Har det du lånat gått sönder eller blivit borttappad får du betala en ersättningsavgift. Schablonpriset för barnböcker är 100 kr och för vuxenböcker 300 kr.