Kulturhistorian
Se 50-talslägenheterna, se slaggstensutställningen i Bredsjö, vandra på Finnstigen, upplev Slotterbergets historia eller varför inte besöka Sveriges äldsta folkpark – Krokbornsparken.

1950-talslägenheter
Besök Hällefors 50-talslägenheter på Sävenforsvägen 2. Lägenheter som visas är en arbetarbostad respektive en modern lägenhet inspirerad av H55-utställningen.
Visningar
Det är inga visningar av lägenheterna på grund av renovering av bygganden. Om allt går enligt plan öppnas lägenheterna upp för visningar under våren 2023.
Finnstigen
Friluftsmuseum i Bredsjö där man genom en historisk vandring får ta del av svedjefinnarnas historia och liv från slutet av 1500-talet och ett par hundra år framåt i tiden. Längs den cirka två kilometer långa stigen, finns informativa skyltar uppsatta vid de historiskt intressanta byggnaderna.
Krokbornsparken
Krokbornsparken – Sveriges äldsta folkpark, anlades 1796 av bergsrådet Detlof Heikenskiöld. Här skulle arbetarna roa sig utan den förgörande alkoholen. Halvön där parken är placerad utformades som en engelsk park med olika nöjesinslag, danssalong, karuseller och gungor, amfiteater och dylikt. Runt parken finns vackra naturstigar som följer formationerna i naturen. Krokbornsparken kulturminnesförklarades 1996.
Serveringen är öppen söndagar sommartid med olika teman.
www.krokborn.se
Slaggstensutställning
Besök Folkets Hus Rotunda i Bredsjö. Konstutställningen visar olika typer och färger av slaggsten, sprakande masugnscollage med gammal och framtida grön teknik, svartvita bilder från Bredsjö hytta och dess historia samt några lokala konstnärers bilder.
bredsjofolketshus.se/slaggstensutstallning-hyttkonst
Du kan även gå en slaggstenspromenad i Bredsjö och titta på var och hur den vackra slaggstenen använts. Det finns vackra murar, jordkällare och husgrunder som byggts av gröna slaggstenar. Slaggstenen är en restprodukt från järnframställningen i Bredsjö hytta, som var verksam fram till 1962.
Slotterberget
Cirka 1 km sydost om sjön och samhället Grängen ligger Slotterbergets gruvfält med anor från 1700-talet. Med dess stora bergsskreva, som är rester från den tidigare dagbrytningen, och den knappa 250 m långa dagorten, är det verkligen en sevärdhet. Här finns rester av konstgångar och linspel som döljs i storskogen. Uppmärkt gruvstig med upplysningstavlor ger möjligheter för egna strövtåg. Den s k "Venuspassagen" har tagits fram och gångbroar finns över gruvhålen. Skyltat från byn Grängshyttan.