Hällefors kommuns logotyp
engelsk
Finsk

Mat, lunch omsorgen

Se matsedel för vilken meny som presenteras denna vecka på Björkhaga, Fyrklövern, Sörgården och för matlådor. Det finns en matapp att ladda ner för mobil och platta.

Köket på Trygghetsboendet Björkhaga

Köket på trygghetsboendet Björkhaga

Måltiderna ska följa Svenska Näringsrekommendationer för olika
gruppers behov av energi och näring. Kosten och råvarorna ska följa
årstider och säsong, helger och högtider med klimatsmarta val och ett kvalitativt mattänk.

Ekologiska inköpta livsmedel

Inköp av ekologiska livsmedel till skola, förskola och omsorg. 

  1. 2019 - 31 %
  2. 2018 - 33,1 %
  3. 2017 - 37,6 %
  4. 2016 - 40,35 %
  5. 2015 - 37 %
  6. 2014 - 36,7 %
  7. 2013 - 20,4 %
  8. 2012 - 14 %

Lokal- och regionalproducerade livsmedel

Hällefors definition på lokal- och regionalproducerade livsmedel är följande.

  1. Närproducerande livsmedel inom radie om 15 mil.
  2. Regionalproducerande livsmedel inom radie om 25 mil.

Livsmedel prioriteras i turordning om val kan ske vid inköp.

  1. Ekologiska närproducerande livsmedel/råvaror.
  2. Konventionella närproducerande livsmedel/råvaror.
  3. Ekologiska livsmedel/råvaror från Sverige och Europa.
  4. Konventionella livsmedel/råvaror från Sverige och Europa.
  5. Ekologiska livsmedel/råvaror från tredje land.
  6. Konventionella livsmedel/råvaror från tredje land.

Måltiderna ska följa Svenska Näringsrekommendationer för olika
gruppers behov av energi och näring. Kosten och råvarorna ska följa
årstider och säsong, helger och högtider med klimatsmarta val och ett kvalitativt mattänk.

Kontakt

Stefan Lahti, måltidschef Telefon: 0591-641 47
E-post: stefan.lahti@hellefors.se

Sidan är uppdaterad