Hällefors kommuns logotyp
engelsk
Finsk

Museerna

Det finns fyra olika museer att besöka i Hällefors kommun. 50-talslägenheter i Hällefors,  kokboksmuseum i Grythyttan, kurortmuseum i Loka och friluftsmuseet Finnstigen i Bredsjö.

Gammal Kokbok i Måltidens hus

Besök Hällefors 50-talslägenheter på Sävenforsvägen 2. Lägenheter som visas är en arbetarbostad respektive en modern lägenhet inspirerad av H55-utställningen.

Visningar

Det är inga visningar av lägenheterna på grund av renovering av bygganden. Om allt går enligt plan öppnas lägenheterna upp för visningar under våren 2023.

Friluftsmuseum i Bredsjö där man genom en historisk vandring får ta del av svedjefinnarnas historia och liv från slutet av 1500-talet och ett par hundra år framåt i tiden. Längs den cirka två kilometer långa stigen, finns informativa skyltar uppsatta vid de historiskt intressanta byggnaderna.

Finnstigens hemsida

I Måltidens Hus i Grythyttan ligger Nordens första kokboksmuseum. Museet är uppbyggt kring stora delar av restaurangmannen Tore Wretmans unika kokbokssamling. Bland de drygt tusen titlarna återfinns bland annat världens äldsta tryckta kokbok.

För tillfället går går det inte att besöka muséet eller boka en visning av kokbokmuséet eller Måltidens Hus.

www.oru.se

Kurortsmuseum som på ett levande sätt återger den gamla brunnskulturen och dess behandlingar och nöjen. En del av museet är den gamla brunnskyrkan från 1824 med Lokasalongen, där man fortfarande dricker brunn.

lokabrunn.se/var-historia

Sidan är uppdaterad