Hällefors kommun välkomnar beskedet att Restauranghögskolan föreslås vara kvar i Grythyttan.

Kommunstyrelsens ordförande Annalena Järnberg och kommunchefen Hans Åhnberg är glada över beskedet att forskning och utbildning till kulinarisk kock och sommelier tills vidare blir kvar i Grythyttan.

Torsdagen den 15 april fattade universitetsstyrelsen för Örebro Universitet ett inriktningsbeslut att gå vidare med det förslag som innebär att forskning och utbildning till kulinarisk kock och sommelier blir kvar i Grythyttan och att de två programmen för måltidsekolog och hospitality management förläggs till Örebro. Styrelsen, universitetsledningen och fakultetsledningen var alla eniga om att det var det bästa förslaget att undersöka vidare. Kommunstyrelsen ordförande, Annalena Järnberg (s) är lättad efter beskedet.

- Det känns bra att vi äntligen har ett inriktningsbeslut och vet nu vet förutsättningarna för framtida arbete. Nu kan Hällefors kommun fortsätta fördjupa det samarbete vi har med universitetet och regionen för att ytterligare stärka Restauranghögskolans plats i Grythyttan som gastronomiskt center, säger Annalena Järnberg.

Agneta Blom, docent i statskunskap och projektledare för utvecklingsarbetet säger på universitetets webbsida att detta inriktningsbeslut ger en tydlighet till utvecklingsarbetet och det blir lättare att ta nästa steg. Med en tydlig inriktning blir förutsättningarna för samarbete med externa parter enklare. Kommunchefen, Hans Åhnberg håller med.

- Det har under det gånga halvåret varit många bra samtal i olika forum som lett till att vi har förstärkt vårt samarbete. I och med det här beslutet vet vi förutsättningarna för det fortsatta arbetet och fokus kan koncentreras på det framtida utvecklingsarbetet som kommer kunna stärka såväl Hällefors kommun som Restauranghögskolan, säger Hans Åhnberg.


Annalena Järnberg

Annalena Järnberg, Kommunstyrelsens ordförande i Hällefors kommun.

Uppdaterad 16/4 2021 15.08.42