Hällefors kommuns logotyp
Hällefors kommuns logotyp

Invigning av minnesbänk, utdelning av stipendier och medborgarskapsceremoni

Tisdagen den 14 maj välkomnar vi nya medborgare, inviger en minnesbänk över Sven Rinman och delar ut priser till årets ledarstipendiat, kulturstipendiat och idrottsstipendiat.

Välkommen till Hällevi idrottsplats i Hällefors tisdagen den 14 maj klockan 16 - 18. Då kommer kommunstyrelsens ordförande Cecilia Albertsson inviga en minnesbänk över Sven Rinman och dela ut priser till årets stipendiater och kommunfullmäktiges ordförande Per Karlsson kommer hälsa nya medborgare välkomna.

Invigning av minnesbänk

Kommunstyrelsens beslutade 2021 att man skulle sätta upp ett minnesmärke över Sven Rinman och tillägna honom en bänk. Sven Rinman har kallats den svenska bergshanteringens fader. Han var verksam som direktör över Hällefors Silververk åren 1749 - 1755.

Medborgarskapsceremoni

Kommunfullmäktiges ordförande Per Karlsson hälsar de kommuninvånare som under de senaste 18 månaderna blivit nya svenska medborgare välkomna och ger dem ett diplom och en svensk flagga.

Utdelning av stipendier

Kommunstyrelsen i Hällefors delar årligen ut ett idrotts-, ett kultur- och ett ledarstipendium till personer eller föreningar som verkat för bra insatser inom respektive område.

Kulturstipendiet delas i år ut till författaren och släktforskaren Håkan Fredriksson med motiveringen:
Håkan är författaren som är inne på sin 4:e bok om Hjulsjö. Ett stort arbete med många års forskning och ”grävande” i olika arkiv bakom sig. Fokus är på Hjulsjö och närliggande byars historia och dess invånare. Håkan har kartlagt hembygden och släkter i tre innehållsrika band och alltså ett 4:e på väg. Ett livsverk som kommer att glädja många generationer i framtiden.

Ledarstipendiet delas i år ut till Karin Herou, ledare i gymnastik och dans, med motiveringen:
Karin är ledaren som generationer av Hälleforsbor haft som gymnastikledare eller har som ledare idag. Redan på 80-talet var Karin involverad i lokalrevyn i Grythyttan där hon ledde dansarna i revyn. Hon leder fortfarande med stort engagemang till glädje för flera pensionärsgrupper. Karin är ”still going strong” och en mycket värdig mottagare av Hällefors ledarstipendium.

Idrottsstipendiet delas i år ut till fotbollsspelaren Oskar Jansson med motiveringen: Oskar började spela fotboll och är fostrad i Hällefors AIF. Oskar har gått på Degerfors IF:s och Jönköping Södras fotbollsakademier och bland annat spelat med Jönköping Södra. Idag spelar han i Vänersborgs IF i div 1 södra. Oskar är en fin förebild för alla fotbollsspelande ungdomar i Hällefors vilket han också visade när han kom hem till den efterlängtade invigningen av Hällefors konstgräsplan i somras.

blå himmel, skylt med Hällefors Badhus, ballonger och publik